Kortfilmfestival Leuven

KORTFILMFESTIVAL LEUVEN

Het Kortfilmfestival Leuven,  het allereerste project van Fonk vzw, werd opgericht in 1995. Het is een toonaangevend internationaal genrefilmfestival voor kortfilm in al haar verschijningsvormen en tevens de belangrijkste filmtalentenjacht in Vlaanderen.

Inhoudelijk is het programma van Kortfilmfestival erg divers : zowel speelfilms, animatiefilm, documentaires, non-narratief werk, kortfilms voor kinderen, VR-films  en allerhande technische nieuwigheden hebben er een vaste plek. Die brede blikt verhindert niet  dat de focus van het festival inhoudelijk, al sinds de opstart in 1995, ligt op de narratieve speelfilm.

Het Kortfilmfestival vertoont jaarlijks om en bij 250 kortfilms uit 25 landen, geselecteerd uit duizenden inzendingen uit de hele wereld. Gemiddeld omvat een festival 125 vertoningen in 4 zalen, gespreid over 9 festivaldagen. In de Vlaamse en Europese Kortfilmcompetitie reiken een internationale jury en het publiek prijzen uit.  Daarnaast reiken ook een aantal partners van het Kortfilmfestival prijzen uit, ter ondersteuning van nieuw filmtalent, o.m. Playright, de Unie voor Filmkritiek en het VAF, die er sinds 2007 de winnaars van de befaamde Wildcards bekend maakt, de grootste filmprijzen die in ons land worden uitgereikt.

Het festival is, als enige voor live-action kortfilm in de Benelux, Academy Award Qualifying, BAFTA Qualifying én EFA Qualifying en geniet een grote internationale bekendheid. Kortfilmfestival Leuven is ook één van de drijvende krachten achter de International Short Film Conference. Naast reguliere vertoningen, vaak gevolgd door Q&A’s met de filmmakers, organiseert Kortfilmfestival Leuven jaarlijks een lange reeks activiteiten voor filmprofessionals (debatten, congressen, workshops, talloze professionele ontmoetingsmomenten,…

Kortfilmfestival Leuven heeft sinds 2002 een logistiek partnership met Kunstencentrum STUK, waar het festival sindsdien integraal plaatsvindt (met uitzondering van de verbouwingsjaren ’22 en ’23). Het festival mag jaarlijks om en bij 10.000 bezoekers verwelkomen. Belangrijke partners van zijn Humo, De Morgen, CANVAS, SABAM, KU Leuven, Stad Leuven, Vlaamse Gemeenschap en de Europese Gemeenschap.

 

 

Coordinator

Vincent Langouche
(Check het hele team hier)

Links

Zoeken