Dalton Distribution

DALTON DISTRIBUTION

Dalton Distribution is een filmdistributiewerking, gespecialiseerd in documentaire films en kortfilms en actief op het vlak van zaaldistributie, dvd/bluray releases, video on demand, streaming en televisie.

Dalton Distribution is gegroeid vanuit de  jaarwerking van het Kortfilmfestival Leuven en DOCVILLE, en verzelfstandigd tot volwaardige aparte afdeling in 2013. Vanzelfsprekend is er nog steeds een erg nauwe band en samenwerking met deze festivals, al is Dalton inhoudelijk onafhankelijk.

De catalogus documentaires omvat in hoofdzaak auteurscinema, veelal (majoriteit of minoritair) Vlaamse/Belgische  producties, aangevuld met buitenlandse producties die furore maakten in het filmfestivalcircuit wereldwijd.

De catalogus Vlaamse kortfilms omvat zowat alle recente Vlaamse kortfilms met enige naam en faam. Aanvullend verdeelt Dalton ook kortfilmcompilatiefilms voor (kleine) kinderen. Jaarlijks worden ongeveer 15 documentaires en 15 kortfilms aan de catalogus toegevoegd. De Dalton catalogus bevat gemiddeld een 250-tal titels.

Doelstelling van Dalton is kortfilm en documentaire een permanente aanwezigheid garanderen in alle reguliere distributiecircuits. Dalton poogt voor iedere film, in samenwerking met de makers, een volledig traject buit te werken, bestaande uit verdeling in de zalen (bioscopen, filmhuizen, CC’s en filmclubs, festivals overal ten lande), verdeling via video-on-demand en streaming platformen (Proximus Pix, MyLum, Sooner, Vimeo etc ..)  en verkoop aan televisie. Occasioneel wordt er nog eens een  dvd’s en blurays gereleased.

Geregeld wordt geëxperimenteerd met nieuwe concepten. Zo werd in 2018 op initiatief van Dalton i.s.m. Cultuurconnect een streamingproject via de bibliotheken gelanceerd, dat later zou uitmonden in “Cinébib”.

In 2017 startte Dalton met een eigen lokaal streamingplatform, www.dalton.be. Dit streamingplatform bevat het gros van de films uit de Dalton-catalogus, zowel back catalogue als nieuw werk, aangevuld met films van collega-distributeurs, -festivals, -filmverenigingen en onafhankelijke producenten.

Dalton.be heeft dezelfde doelstelling als Dalton Distribution -en Fonk vzw is haar geheel. Het presenteert een aanbod complementair aan het commerciële marktaanbod. De focus van Dalton.be ligt op documentaires en kortfilms, maar daarnaast omvat het ook een mooi aanbod wereldcinema (i.s.m. Mooov en Afrika Film Festival) en jeugdfilms (i.s.m. JEF). Baseline van Dalton.be is dan ook “Haal een filmfestival in huis“.

 

 

 

Coordinator

Anneleen Naudts
(Check het hele team hier)

Links

Zoeken