Cinema ZED

CINEMA ZED (LEUVEN)

Cinema ZED Leuven, opgericht in 2002, is een eigenzinnig filmhuis bestaande uit 3 zalen op 2 locaties in de Leuvense binnenstad:
Cinema ZED – Vesalius telt 2 zalen, eentje van 68 plaatsen en eentje van 147 plaatsen. Hier worden dagelijks 6 à 8 vertoningen georganiseerd, het hele jaar door, ook tijdens de zomermaanden.
Cinema ZED – STUK telt 1 zaal van 96 plaatsen. Hier worden 2 vertoningen per dag georganiseerd, gedurende het cultureel seizoen (van midden september tot eind mei).

Het programma van Cinema ZED is breed en veelzijdig: het bestaat in hoofdzaak uit recente releases (met sterke focus op auteurscinema), aangevuld met filmklassiekers, documentaires, thematische reeksen, jeugdfilms, kortfilmcompilaties en nog veel meer. “Diversiteit” is een sleutelwoord bij de programmatie, die als doel heeft het aanbod van de commerciële vertoners aan te vullen en zo het filmaanbod in de (ruime) regio uit te breiden en te verrijken.

Cinema ZED presenteert niet alleen een erg divers en kleurrijk programma, maar zet ook nadrukkelijk in op omkadering en context. Voorstellingen worden geregeld in- of uitgeleid door filmmakers of cast & crew. Occasioneel worden lezingen en debatten georganiseerd of worden films live begeleid.

Cinema ZED is sterk lokaal verankerd en zet zeer sterk in op publiekswerking. ZED gaat jaarlijks talloze samenwerkingsverbanden aan met onder meer 30cc, Afrika Filmfestival, CLT, KULeuven en talloze andere lokale partners.
Cinema ZED heeft ook een flink uitgebouwde scholenwerking. Jaarlijks wordt een programma gepresenteerd i.s.m. School met Cultuur. Daarnaast kunnen leerkrachten ook voorstellingen op vraag en op maat boeken.

Cinema ZED wordt gesteund door de Stad Leuven, KU Leuven en de Europese Gemeenschap (als deel van het Europa Cinemas-netwerk).

Cinema ZED haalt gemiddeld om en bij 100.000 bezoekers per jaar en is daarmee en is daarmee ook in absolute cijfers één van de drukst bezochte arthousebioscopen in Vlaanderen.

Meest recente wapenfeit is de opstart van een Hasseltse vestiging: Cinema ZED Hasselt ging van start in september 2020, in De Nieuwe Zaal. Meer informatie hierover, en over de uitbreidingsplannen, vindt u op de pagina Team Hasselt.

 

 

Coordinator

Koen Monserez
(Check het hele team hier)

Links

Zoeken