Cinema ZED

Cinema ZED Leuven (opgericht in 2002) is een eigenzinnige filmhuis, bestaande uit 3 zalen op 2 locaties in de Leuvense binnenstad. ZED programmeert dagelijks, het hele jaar rond.

Cinema ZED Hasselt (opgericht in 2020) is een kleinschalige filmhuis-werking, bestaande uit 1 zaal waar wekelijks 3 à 4 vertoningen georganiseerd worden

 

Het programma van Cinema ZED bestaat in hoofdzaak uit recente releases, aangevuld met filmklassiekers, documentaires, thematische reeksen, jeugdfilms, kortfilmcompilaties en nog veel meer. “Diversiteit” is een sleutelwoord bij de programmatie, die als doel heeft het aanbod van de commerciële vertoners aan te vullen en het filmaanbod in de (ruime) regio uit te breiden en te verrijken.
Cinema ZED presenteert niet alleen een erg divers en kleurrijk programma, maar zet ook nadrukkelijk in op omkadering en context. Voorstellingen worden geregeld in- of uitgeleid of nabesproken. Occasioneel worden lezingen en debatten georganiseerd of worden films live begeleid.

Cinema ZED is sterk lokaal verankerd en heeft intensieve samenwerkingsverbanden met onder meer 30cc, Afrika Filmfestival, CLT, Klimaatweek, KULeuven en vele andere lokale partners. Cinema ZED heeft ook een flink uitgebouwde scholenwerking.

Na 15 jaar uitsluitend in STUK gewerkt te hebben, breidde de werking van Cinema ZED begin 2017 flink uit met de opening van 2 gloednieuwe filmzalen op de Vesaliussite in het centrum van Leuven. Cinema ZED omvat zo momenteel 3 zalen.
Cinema ZED – Vesalius telt 2 zalen, eentje van 68 plaatsen en eentje van 147 plaatsen. Hier worden dagelijks 6 à 8 vertoningen georganiseerd, het hele jaar door, ook tijdens de zomermaanden.
Cinema ZED – Stuk telt 1 zaal van 96 plaatsen. Hier worden 2 vertoningen per dag georganiseerd, telkens van eind september tot eind mei.

ZED wordt gesteund door de Stad Leuven, KU Leuven en de Europese Gemeenschap (als deel van het Europa Cinemas-netwerk).

Cinema ZED mocht in 2019 ruim 110.000 bezoekers verwelkomen en groeide zo uit tot de drukst bezochte arthousebioscoop in Vlaanderen.

Meest recente wapenfeit is de opstart van een Hasseltse vestiging: Cinema ZED Hasselt ging van start in september 2020, in De Nieuwe Zaal. Dit project is een voorproefje van een ambitieus project dat in de steigers staat: de opstart van een volwaardige dagelijkse arthouse in het centrum van de stad Hasselt, als deel van een nieuw, te bouwen kunstencentrum. De opening staat gepland voor najaar 2025.

Website: www.cinemazed.be