Cinema ZED Hasselt

TEAM HASSELT

Cinema ZED Hasselt + Zomerfilms Hasselt + Ciné Solidair

In september 2020 werd Cinema ZED Hasselt boven het doopvont gehouden. Hoewel naam van deze werking quasi dezelfde is als die in Leuven, en ook het inhoudelijk profiel erg gelijkend is, zijn er ook, vooral praktisch/organisatorisch, grote verschillen. ZED Hasselt is een kleinschaliger project dat wat het midden houdt tussen een arthousewerking (wegens veel zeer recente films, vaak vertoond in de week van release, in Hasseltse première) en een CC-filmwerking (wegens 3 tot 4 vertoningen per week, telkens op zondag, maandag en dinsdag, enkel tijdens het culturele seizoen, in een zaal die tevens voor theater gebruikt wordt).

De werking Cinema ZED Hasselt  werd de afgelopen jaren ontplooid in De Nieuwe Zaal in het centrum van Hasselt en is een coproductie tussen Fonk vzw en theaterhuis Het nieuwstedelijk.

Net als ZED Leuven zet ZED Hasselt ook sterk in op publiekswerking, context en omkadering en lokale verankering (onder de vorm van talloze samenwerkingsverbanden met collega culturele organisaties in de stad). ZED Hasselt wordt ter plaatse gerund door een apart, Hasseltse afdeling van Fonk vzw, daarbij ondersteund door het Leuvense moederhuis.

In het zog van Cinema ZED Hasselt ontstonden, mede dankzij een enthousiast onthaal vanuit het Hasseltse stadsbestuur, een reeks bijkomende filmprojecten. Zo wordt sinds 2021 in Hasselt ook het openlucht filmfestival “Zomerfilms Hasselt” georganiseerd (in de maand augustus) en in december het filmfestival “Ciné Solidair”, een festival gefocust op sociaal geëngageerde cinema.

Met deze drie nieuwe projecten samen (Cinema ZED Hasselt, Zomerfilms Hasselt en Ciné Solidair) groeide Fonk vzw op enkele jaren tijd uit tot een culturele speler van belang in de regio Hasselt, met een behoorlijk publieksbereik.

In de toekomst zal de Hasseltse afdeling flink in omvang toenemen. In het voorjaar 2027 opent er immers een nieuwe kunstencentrum op het Groenplein, in het centrum van de stad. Dit project, dat gebouwd wordt door de Stad Hasselt, zal een invulling krijgen door o.m. Fonk vzw, die zal instaan voor de dagelijkse exploitatie van de twee nieuwe bioscoopzalen die deel uitmaken van het concept. Cinema ZED Hasselt zal een omvang hebben gelijkaardig aan ZED Leuven op de Vesaliussite.

Coordinator

Lore Praet
(Check het hele team hier)

Links

Zoeken