Nevenprojecten

Fonk vzw geeft steeds de nodige ruimte voor nieuwe projecten en nieuwe initiatieven, voor verkenning van ongekend terrein.

Naast de lopende grote en kleine hoofdprojecten, groeien er onder de paraplu van de organisatie dan ook met de regelmaat van de klok nevenprojecten. Sommigen daarvan groeien in een later stadium uit tot structureel onderdeel van de werking, andere zijn (tijdelijke) projecten, geregeld zijn er ook initiatieven die het niet halen.

De recentste nevenprojecten van Fonk vzw zijn:

FRED 3.0 : FREE DCP PLAYER
Fonk vzw is altijd erg nieuwsgierig en actief geweest met betrekking tot het verkennen van de mogelijkheden die nieuwe technologieën bieden in de betere verspreiding van films. In het verleden realiseerde Fonk vzw o.m. het eerste online filmfestival ooit in ons land, verschillende streaming  en VOD-projecten, een mobile filmproject, een DRM-vrij downloadplatform en nog veel meer.
In dit kader moeten ook de ontwikkeling van de FRED (inmiddels aan versie 3.0 toe) gezien worden: een nieuwe, betaalbare, gemakkelijk te bedienen, professionele DCP-player die (onversleutelde) DCP-files afspeelt en -belangrijk- via HDMI op iedere mogelijke beamer aan te sluiten is. FRED 3.0 wordt momenteel al intensief gebruikt op eigen filmfestivals.

FILMHUIZEN.NET
Fonk Vzw is de drijvende kracht achter een initiatief dat de cultureel geprofileerde (profit en non-profit) filmvertoners verenigt in een nieuw netwerk. Filmhuizen.net is een vakvereniging voor programmatoren en heeft de (steeds sterkere) inhoudelijke gelijkenissen tussen programma’s van de vertoners (stadsbioscopen, CC’s, kunstencentra, filmclubs, arthouses, …) als bindmiddel.