Internationaal Kortfilmfestival Leuven

Het Int. Kortfilmfestival Leuven is een toonaangevend genrefilmfestival voor kortfilm in al haar verschijningsvormen en de belangrijkste filmtalentenjacht in Vlaanderen. Het Kortfilmfestival werd opgericht in 1995 en vond in 2019 voor de 25e maal plaats.

Het IKL vertoont jaarlijks om en bij 250 kortfilms uit 25 landen, geselecteerd uit duizenden  inzendingen uit de hele wereld. Gemiddeld omvat een festival 125 vertoningen in 4 zalen, gespreid over 9 festivaldagen.In de Vlaamse en Europese Kortfilmcompetitie reiken een internationale jury en het publiek prijzen uit.  Daarnaast worden, sinds 2007, ook de Wildcards van het Vlaams Audiovisueel Fonds uitgereikt op het IKL.

Het festival is, als enige voor live-action kortfilm in de Benelux, Oscar Qualifying, BAFTA Qualifying én EFA Qualifying en geniet een grote internationale bekendheid. Het IKL is ook één van de drijvende krachten achter de International Short Film Conference. Naast reguliere vertoningen, vaak gevolgd door Q&A’s met de filmmakers,  organiseert IKL jaarlijks een lange reeks activiteiten voor filmprofessionals (debatten, congressen, workshops,…).

Het IKL heeft sinds 2002 een logistiek partnership met Kunstencentrum STUK, waar het festival sindsdien integraal plaatsvindt. Het festival mag jaarlijks om en bij 10.000 bezoekers verwelkomen. Belangrijke partners van IKL zijn Humo, De Morgen, Canvas, SABAM, KU Leuven, Stad Leuven, Vlaamse Gemeenschap en de Europese Gemeenschap.

Website: www.kortfilmfestival.be / www.shortfilmfestival.org