Cinema ZED

Eind jaren ’90 al lanceerde Fonk vzw een zoektocht naar een locatie voor de oprichting van een “Leuvens Filmhuis“. De plannen konden enkele jaren gerealiseerd worden in coproductie met STUK Kunstencentrum. Cinema ZED werd geopend in 2002, als onderdeel van het toen gloednieuwe STUK gebouw.

Na 15 jaar uitsluitend in STUK gewerkt te hebben, breidde de werking van Cinema ZED recent flink uit met de opening van 2 gloednieuwe filmzalen op de Vesaliussite in het centrum van Leuven. Cinema ZED omvat zo momenteel 3 zalen.
Cinema ZED – Vesalius telt 2 zalen, eentje van 68 plaatsen en eentje van 147 plaatsen. Hier worden dagelijks 6 Ć  8 vertoningen georganiseerd, het hele jaar door, ook tijdens de zomermaanden.
Cinema ZED – Stuk telt 1 zaal van 96 plaatsen. Hier worden 2 vertoningen per dag georganiseerd, telkens van eind september tot eind mei.

nieuwesite

Het programma van Cinema ZED bestaat in hoofdzaak uit recente releases, aangevuld met filmklassiekers, documentaires, thematische reeksen, jeugdfilms, kortfilmcompilaties en nog veel meer. “Diversiteit” is een sleutelwoord bij de programmatie, die als doel heeft het aanbod van de commerciĆ«le vertoners aan te vullen en het filmaanbod in de (ruime) regio uit te breiden en te verrijken.
Cinema ZED presenteert niet alleen een erg divers en kleurrijk programma, maar zet ook nadrukkelijk in op omkadering en context. Voorstellingen worden geregeld in- of uitgeleid of nabesproken. Occasioneel worden lezingen en debatten georganiseerd of worden films live begeleid.

Cinema ZED is sterk lokaal verankerd en heeft intensieve samenwerkingsverbanden met onder meer 30cc, Afrika Filmfestival, CLT, Klimaatweek, KULeuven en vele andere lokale partners. Cinema ZED heeft ook een flink uitgebouwde scholenwerking.

ZED wordt gesteund door de Stad Leuven en de Europese Gemeenschap (als deel van het Europa Cinemas-netwerk).

Website: www.cinemazed.be

 

Reageren is niet mogelijk