Cinema ZED

Eind jaren ’90 lanceerde Fonk vzw een zoektocht naar een locatie voor de oprichting van een “Leuvens Filmhuis“. De plannen konden enkele jaren later alsnog gerealiseerd worden in coproducutie met STUK Kunstencentrum. Cinema ZED werd geopend in 2002, als onderdeel van het toen nieuwe STUK gebouw.

Cinema ZED presenteert van half september tot eind mei dagelijks minimaal 3 vertoningen. Per seizoen om en bij 1000 voorstellingen van om en bij 250 verschillende titels. Het programma bestaat uit recente releases, aangevuld met filmklassiekers, documentaires, thematische reeksen, jeugdfilms, kortfilmcompilaties en nog veel meer. “Diversiteit” is een sleutelwoord bij de programmatie, die als doel heeft het aanbod van de commerciële vertoners aan te vullen en het filmaanbod in de (ruime) regio uit te breiden en te verrijken. In dat opzicht is de rol van ZED danig gewijzigd toen Studio Filmtheaters begin 2010 de deuren sloot. Het aandeel van de recente releases is doorheen de geschiedenis van ZED steeds groter geworden. Vandaag de dag vertoont ZED heel wat gloednieuwe films, waarvan ook steeds meer vanaf de releasedatum.

Cinema ZED is sterk lokaal verankerd en heeft intensieve samenwerkingsverbanden met onder meer 30cc, Afrika Filmfestival, CLT, Klimaatweek, KULeuven en vele andere lokale partners. Cinema ZED heeft ook een flink uitgebouwde scholenwerking.

Cinema ZED mag per seizoen om en bij 40.000 bezoekers verwelkomen.

ZED wordt gesteund door de Stad Leuven en de Europese Gemeenschap (als deel van het Europa Cinemas-netwerk).

nieuwesite
NIEUW: ZED BREIDT UIT!

Na vele jaren plannen, tekenen en bouwen is het begin 2017 eindelijk zo ver en wordt de langverwachte uitbreiding van Cinema ZED ween feit.

Op 11 januari 2017 opent Cinema ZED twee nieuwe zalen op de Vesaliussite! Cinema ZED zal dan over drie zalen beschikken op twee locaties:
-Cinema ZED – Vesalius telt 2 zalen, eentje van 70 plaatsen en eentje van 150 plaatsen. Hier zullen dagelijks 6 à 8 vertoningen georganiseerd worden, het hele jaar door, ook tijdens de zomermaanden.
-Cinema ZED – Stuk telt 1 zaal van 96 plaatsen. Hier worden 2 vertoningen per dag georganiseerd worden, telkens van eind september tot eind mei.

Het 3-zalencomplex Cinema ZED mikt op 3.500 vertoningen per jaar en de vertoning van om en bij 300 verschillende titels.

De nieuwe zalen op de Vesaliussite vormen samen met het filmcafé en de kantoorruimte een nieuwe hoofdkwartier voor Fonk vzw. De gehele werking van Fonk krijgt er onderdak vanaf januari 2017

DOWNLOAD HIER:
persmap_vesaliussite_cinema_zed

Website: www.cinemazed.be

 

Comments are closed